Taxify zmienia się w Bolt

Taxify zmienia się w Bolt

author
Patryk Byczek
07 marca 2019
Ekspert finansowy, z zadluzenia.com związany od 2015 roku. Absolwent Uniwersytetu Gdańskiego. Redaktor naczelny portalu, specjalizuje się w analizie produktów finansowych, promocji bankowych i recenzowaniu kredytów.
Kategoria

Taxify idzie w ślady mytaxi i również zmienia swoją nazwę. Przewoźnik poinformował, że od czwartku 7 marca 2019 roku aplikacja znana dotąd jako Taxify będzie funkcjonowała pod nazwą Bolt ( z angielskiego piorun).

Firma zaprezentowała także nowe logo oraz zapowiedziała usługi, które w przyszłości będą dostępne w Polsce.

Zmiana nazwy na Bolt

Można się zastanawiać, dlaczego firma przewozowa zmienia nazwę, skoro jej popularność pod nazwą Taxify w ciągu ostatniego roku bardzo wzrosła. Markus Villig, założyciel i CEO firmy Bolt mówił, że zmiany mają tylko usprawnić działanie przedsiębiorstwa. Pięć lat temu, kiedy Taxify rozpoczynało swoją działalność firma skupiała się głównie na przewozach taksówkowych i usprawnieniu sposobów poruszania się po danym mieście. Aplikacja początkowo miała po prostu gromadzić lokalne firmy taksówkowe w jednym miejscu. Z biegiem czasu firma zaczęła wprowadzać do swojej działalności rozwiązania wychodzące poza schematy początkowych założeń i samą nazwę aplikacji. Ponadto CEO firmy Bolt chciał również, żeby nowa nazwa kojarzyła się z przyszłością, a nie z przeszłością.

Dodatkowo według niego Bolt (piorun) oznacza „szybkość i łatwe przemieszczanie się”, czyli to, co firma właśnie powinna oferować Klientowi. Na chwilę obecną dzięki aplikacji Bolt można zamówić nie tylko taksówki, lecz także wypożyczyć hulajnogi elektryczne, czy motorowery. Zmiana nazwy wydaje się być więc potrzebna. Również dlatego, że ma ona wskazywać na elektryczną przyszłość działalności.


źródło grafiki: bolt.eu

Bolt w Polsce

Aplikacja Bolt (wcześniej Taxify) działa w Polsce od listopada 2016 roku i do tej pory obsługiwał takie miasta jak:

Bydgoszcz,
Gdańsk,
Gdynia,
Katowice,
Kraków,
Lublin,
Łódź,
Poznań,
Sopot,
Warszawa,
Wrocław.

Dodatkowo od 7 marca 2019 roku do listy miast obsługiwanych przez aplikację firma dodała Białystok.


źródło grafiki: bolt.eu

Bolt na świecie

Obecnie z aplikacji mogą korzystać mieszkańcy 31 państw na całym świecie. Bolt zrzesza 25 000 000 Klientów, którzy na codzień korzystają z oferty firmy przewozowej.

Obecnie Bolt dostępny jest w takich państwach jak:

Australia,
Austria,
Azerbejdżan,
Chorwacja,
Cypr,
Czechy,
Estonia,
Finlandia,
Francja,
Ghana,
Gruzja,
Irak,
Kenia,
Litwa,
Łotwa,
Malta,
Meksyk,
Nigeria,
Polska,
Portugalia,
RPA,
Rumunia,
Rosja,
Arabia Saudyjska,
Serbia,
Słowacja,
Tanzania,
Uganda,
Ukraina,
Wielka Brytania,
Węgry.


źródło grafiki: bolt.eu

Aktualizacja aplikacji

Country Manager Bolt w Polsce, Alex Kartsel mówił, że zmiany będą wprowadzane stopniowo, a ikona póki co zostanie niezmieniona. Wszystko dlatego, żeby Użytkownicy nie mieli problemu z jej odnalezieniem i korzystaniem z niej. Ponadto aplikacja zaktualizuje się automatycznie, dlatego też Klienci nie będą musieli ingerować w pobranie jej nowej odsłony. Przypomnijmy, że Bolt działa zarówno na smartfonach z systemem iOS, jak i Android.

author
Patryk Byczek
Ekspert finansowy, z zadluzenia.com związany od 2015 roku. Absolwent Uniwersytetu Gdańskiego. Redaktor naczelny portalu, specjalizuje się w analizie produktów finansowych, promocji bankowych i recenzowaniu kredytów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wszystkie komentarze

Bartek
Bartek
2019-03-16 08:24:22

Znalazłem kod na -10zł przy pierwszym przejeździe LQCNU. Polecam działa bez problemu

arek kartak
arek kartak
2019-03-11 10:38:20

teraz nazwa będzie adekwatna do działalności - popieram decyzja

Podobne artykuły

SKOK Chmielewskiego Kock

Jednym z największych SKOK-ów w Polsce jest Kasa Chmielewskiego. Instytucja posiada już ponad 200 000 członków w całym kraju. Sprawdź placówkę SKOK-u Chmielewskiego w Kocku – adres, numer telefonu, godziny otwarcia i mapę dojazdu.

author
Aleksandra Gościnna
18 kwietnia 2021
Ekspertka finansowa, magister Uniwersytetu Gdańskiego i absolwentka studiów podyplomowych na UW. W latach 2021-2023 redaktor naczelny zadluzenia.com. Specjalistka ds. e-marketingu i promocji online.

Nieetyczne zachowanie finansowe Polaków

Z badania zleconego przez Konferencję Przedsiębiorstw Finansowych wynika, że Polacy w jedynie 25% sytuacji usprawiedliwiają nieetyczne zachowania finansowe. Dlaczego nie decydujemy się być uczciwi zawsze?

author
Patryk Byczek
13 lipca 2018
Ekspert finansowy, z zadluzenia.com związany od 2015 roku. Absolwent Uniwersytetu Gdańskiego. Redaktor naczelny portalu, specjalizuje się w analizie produktów finansowych, promocji bankowych i recenzowaniu kredytów.

Klient czy bank – kto korzysta na wakacjach kredytowych?

W swoim najnowszym komunikacie Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów podjął się zadania sprawdzenia, czy banki nie korzystają na popularnych obecnie wakacjach kredytowych bardziej, niż klient. Popularny sposób odciążania kredytobiorców to tak naprawdę próba oszustwa?

author
Alicja Hirsekorn
19 kwietnia 2020
Prawniczka, absolwentka Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu. Specjalizuje się w prawie konsumenckim i pracy, a także w aspektach prawniczych działalności gospodarczej. Autorka artykułów o zmianach w prawie finansowym.

W kwietniu tylko jedna niedziela handlowa

Handel w kwietniowe niedziele będzie bardzo ograniczony. Ostatnia marcowa niedziela była dniem, w którym Polacy bez problemów mogli robić zakupy. Przez najbliższe cztery tygodnie handel w drugi dzień weekendu będzie niemożliwy z powodu Świąt Wielkanocnych oraz ustawy o zakazie handlu.

author
Patryk Byczek
26 marca 2018
Ekspert finansowy, z zadluzenia.com związany od 2015 roku. Absolwent Uniwersytetu Gdańskiego. Redaktor naczelny portalu, specjalizuje się w analizie produktów finansowych, promocji bankowych i recenzowaniu kredytów.

Dług publiczny Polski

Dług publiczny Polski stale rośnie – na przełomie kwietnia i czerwca (w drugim kwartale), tego roku, odnotowano, że wzrósł on aż o ponad 30 miliardów złotych. Jego wysokość wówczas szacowano na kwotę 1 241 597,5 mln zł. Czym właściwie jest dług publiczny? Jak Polska wypada na tle innych krajów europejskich pod względem zadłużenia? Te kwestie weźmiemy pod lupę i szczegółowo omówimy w dzisiejszym artykule.

author
Dominika Byczek
28 października 2023
Ekspertka finansowa, redaktorka, magister Uniwersytetu Gdańskiego. Z zadluzenia.com związana od 2014 roku, redaktor naczelna portalu do 2020 roku. Specjalizuje się w tworzeniu poradników finansowych.

ING Bank Śląski proponuje pożyczkę gotówkową bez prowizji

ING Bank Śląski poinformował w komunikacie prasowym o propozycji skierowanej do Klientów indywidualnych informującej o możliwości skorzystania z pożyczki gotówkowej bez prowizji oraz z obniżonym oprocentowaniem. Sprawdzamy szczegóły.

author
Patryk Byczek
08 kwietnia 2021
Ekspert finansowy, z zadluzenia.com związany od 2015 roku. Absolwent Uniwersytetu Gdańskiego. Redaktor naczelny portalu, specjalizuje się w analizie produktów finansowych, promocji bankowych i recenzowaniu kredytów.
Porównaj