Leszek Skiba ze zgodą KNF na powołanie na stanowisko Prezesa Banku Pekao

09 lutego 2021
Ekspert finansowy, z zadluzenia.com związany od 2015 roku. Absolwent Uniwersytetu Gdańskiego. Redaktor naczelny portalu, specjalizuje się w analizie produktów finansowych, promocji bankowych i recenzowaniu kredytów.
Kategoria

Bank Pekao poinformował w komunikacie prasowym, że Komisja Nadzoru Finansowego wyraziła zgodę na powołanie Leszka Skiby na stanowisko Prezesa Zarządu Banku Pekao SA. Sprawdzamy szczegóły.

W przeszłości Rada Nadzorcza Banku Pekao dokonała wyboru, aby Leszek Skiba pełnił funkcję Prezesa Zarządu Pekao w momencie otrzymania zgody oraz z chwilą jej otrzymania.

Leszek Skiba

Leszek Skiba jest absolwentem warszawskiej Szkoły Głównej Handlowej na kierunku Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze i Polityczne, na którym uzyskał tytuł magistra. Ponadto jest autorem wielu publikacji w zakresie swojej pracy zawodowej oraz działalności publicznej. Od 2009 roku Leszek Skiba prowadzi publiczną działalność non-profit, gdzie jest Przewodniczącym Rady oraz ekspertem Instytutu Sobieskiego.

Od 2009 do 2015 roku Leszek Skiba był pracownikiem Narodowego Banku Polskiego w Instytucie Ekonomicznym. Brał tam udział w pracach nad raportem NBP, który wskazywał na konsekwencje członkostwa Polski w strefie euro oraz przygotowywał analizy dotyczące gospodarki strefy euro. Od 2015 roku Leszek Skiba był Podsekretarzem Stanu w Ministerstwie Finansów, w którym odpowiadał za:

– nadzór nad polityką makroekonomiczną,
– legislacją w zakresie podatkowym.

Dodatkowo wspierał również prace legislacyjne związane z rynkami finansowymi i kapitałowymi oraz przygotowywał koncepcję reformy systemu budżetowego. Od marca 2019 roku do kwietnia 2020 roku pełnił funkcję Przewodniczącego Rady Bankowego Funduszu Gwarancyjnego.

Bank Pekao SA

Bank istnieje od 1929 roku, a jego akcje widnieją na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie od 1998 roku. Grupa w zeszłym roku osiągnęła skonsolidowany zysk netto na poziomie wyższym niż miliard złotych. W 2017 roku w banku aktywnie swoje konto prowadziło 3 878 893 Klientów. W roku 2017 spółka odnotowała 1 054 100 000 złotych skonsolidowanego zysku netto, a po pierwszym kwartale roku obecnego osiągi z tego tytułu uplasowały się na poziomie nieco wyższym niż 392 300 000 złotych. Trzeci kwartał to zysk na poziomie 606 000 000 złotych. Oznacza to wzrost o około 70 500 000 złotych, względem roku poprzedniego. Ponad 5 000 000 Klientów korzysta z usług i produktów Grupy Pekao.

źródło: https://media.pekao.com.pl/pr/641320/komisja-nadzoru-finansowego-wyrazila-zgode-na-powolanie-leszka-skiby-na-stanowisko-prezesa-banku-pekao-s-a