Marek Lusztyn rezygnuje ze stanowiska w zarządzie Pekao

02 czerwca 2020
Ekspert finansowy, z zadluzenia.com związany od 2015 roku. Absolwent Uniwersytetu Gdańskiego. Redaktor naczelny portalu, specjalizuje się w analizie produktów finansowych, promocji bankowych i recenzowaniu kredytów.
Kategoria

Bank Pekao w swoim komunikacie prasowym poinformował, że 1 czerwca 2020 roku Wiceprezes Zarządu Banku Pekao, Marek Lusztyn, złożył rezygnację z zajmowanego stanowiska.

Rezygnacja wejdzie w życie z dniem 30 czerwca 2020 roku. Do tego dnia Wiceprezes Marek Lusztyn będzie stał na czele  Pionu Zarządzania Ryzykami w Banku Pekao S.A.

W sposób szczególny dziękuję Markowi Lusztynowi za zaangażowanie w naszą wspólną pracę w Zarządzie. To w dużym stopniu dzięki Markowi oraz jego zespołowi mamy bank dobrze przygotowany na trudne czasy, w których w związku z pandemią znalazła się gospodarka. Osobiście zawsze będę wdzięczny Markowi za współpracę w tych ostatnich tygodniach. Wspólnie zaprezentowaliśmy rynkowi dobre wyniki pierwszego kwartału oraz podsumowaliśmy działania banku w 2019 r. Prowadzone przez niego projekty zostały zakończone. Wsparcie Marka dla rozpoczętych procesów było ważne dla wszystkich akcjonariuszy i zarządu.

– mówił cytowany w komunikacie Leszek Skiba, p.o. Prezesa Zarządu Banku Pekao S.A.

Bank Pekao mając na uwadze zachowanie ciągłości podejmowania decyzji, co jest zgodne z dobrymi praktykami, rezygnacja Wiceprezesa Zarządu Marka Lusztyna ma swój skutek z datą przyszłą, przypadającą na 30 czerwca 2020 roku. Kroki takie podjęto dlatego, aby Rada Nadzorcza miała czas na dokonanie wyboru następcy na to stanowisko.

Pan Marek Lusztyn do 22 kwietnia 2020 roku był Prezesem Zarządu, natomiast po powołaniu na to stanowisko Leszka Skiby, był bliskim współpracownikiem Prezesa i pomagał nad pracami nad kontynuacją projektów już rozpoczętych. Jednocześnie jako Wiceprezes Zarządu nadzorował Pion Zarządzania Ryzykami w Banku Pekao S.A.

Bank Pekao SA

Bank istnieje od 1929 roku, a jego akcje widnieją na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie od 1998 roku. Grupa w zeszłym roku osiągnęła skonsolidowany zysk netto na poziomie wyższym niż miliard złotych. W 2017 roku w banku aktywnie swoje konto prowadziło 3 878 893 Klientów. W roku 2017 spółka odnotowała 1 054 100 000 złotych skonsolidowanego zysku netto, a po pierwszym kwartale roku obecnego osiągi z tego tytułu uplasowały się na poziomie nieco wyższym niż 392 300 000 złotych. Trzeci kwartał to zysk na poziomie 606 000 000 złotych. Oznacza to wzrost o około 70 500 000 złotych, względem roku poprzedniego. Ponad 5 000 000 Klientów korzysta z usług i produktów Grupy Pekao.

źródło: https://media.pekao.com.pl/pr/520399/rezygnacja-wiceprezesa-zarzadu-banku-pekao